Απόφοιτοι


Απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σπουδές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μοιράζονται τις εμπειρίες τους από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.


Η παρακολούθηση του συγκεκριμένου Μεταπτυχιακού Προγράμματος ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για μένα. Οι γνώσεις που απέκτησα, η συνεργασία με τους καθηγητές, το επίπεδο των συμμετεχόντων και η παρακολούθηση όλων των πρόσθετων σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων, μου έδωσαν πολύ περισσότερα από όσα περίμενα από ένα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Η δυνατότητα να μπορώ να εφαρμόζω θεωρητικά εργαλεία ανάλυσης για να κατανοώ τις κινήσεις των δρώντων του διεθνούς συστήματος, αποδεικνύεται πολύτιμη για την παραγωγή αναλύσεων σε ενεργειακά και χρηματοοικονομικά θέματα που είναι και το πεδίο δραστηριότητας μου.  

Μαθιουλάκης Μιχαήλ, ακαδημαϊκό έτος 2012-2013

Το ΠΜΣ ΔΕΣ εκπληρώνει επάξια την ακαδημαϊκή του αποστολή, ακολουθεί, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, την ακαδημαϊκή αίγλη των σημαντικών διεθνών ιδρυμάτων και εύχομαι ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστήμονες να εμπιστεύονται και να επιλέγουν τα μεταπτυχιακά μας προγράμματα.

Μουζακιάρη Βένη, ακαδημαϊκό έτος 2009-2010

Ως σημαντικότερο πλεονέκτημα του ΠΜΣ στις Διεθνείς Σπουδές, θεωρώ το γεγονός ότι με εξόπλισε με τις απαραίτητες αναλυτικές δεξιότητες για την κατανόηση και τη μελέτη των διαδικασιών και των παραγόντων που επιδρούν και διαμορφώνουν τη διεθνή πολιτική, όσο και με μία νέου επιπέδου οπτική θεώρησης των πραγμάτων, πέραν του τακτικού και επιχειρησιακού πεδίου, με τα οποία έχω ασχοληθεί επαγγελματικά.

Κορώνης Αθανάσιος, ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Ένα σημαντικό εφόδιο που πήρα και με βοήθησε επαγγελματικά προκύπτει από το μάθημα των διαπραγματεύσεων και της διαχείρισης κρίσεων το οποίο εκφεύγει από τα τετριμμένα των διαφόρων σεμιναρίων, που ως επί το πλείστον διδάσκουν τακτικισμούς χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του εκάστοτε debate. Στο συγκεκριμένο μάθημα διδαχθήκαμε να εμβαθύνουμε στο γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα και ξεκινώντας από την αιτία, να βρίσκουμε την επίλυση, λαμβάνοντας ορθολογικές αποφάσεις. Παράλληλα μάθαμε να βλέπουμε σφαιρικά όλα τα πράγματα, από έναν πόλεμο σε κάποιο μέρος της γης μέχρι τη διαχείρηση μιας άσχημης κατάστασης στο γραφείο και να προωθούμε τις βέλτιστες λύσεις. Η αξιοποίηση των εφοδιών αυτών γίνεται από επίπεδο micro-management (σε επίπεδο εργασιακού χώρου, όντας προϊστάμενος σε μια υπηρεσία) μέχρι το επίπεδο του να παρέχω στον υψηλά ιστάμενό μου εισηγήσεις επί θεμάτων αρμοδιότητάς μου βλέποντας τη “μεγάλη εικόνα”, αντιλαμβανόμενος ένα ζήτημα σφαιρικά, έξω από τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μου.

Στρατίκης Νικόλαος, ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε προπτυχιακό επίπεδο, το μεταπτυχιακό μου επιτρέπει να εμβαθύνω στα θέματα που με απασχολούν, να συνεργαστώ με ανθρώπους με πολύ διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και να γνωρίσω νέους τρόπους σκέψης, να διευρύνω τους ορίζοντες μου, συνεχίζοντας να συμμετέχω στις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του Τμήματος: συνέδρια, ημερίδες, workshops κλπ.

Παπανικολάου Μαρία, ακαδημαϊκό έτος 2015-2016

Το πρόγραμμα σπουδών είναι πλεονέκτημα,καθώς συνδυάζει διαφορετικά ερευνητικά πεδία. Επιλέγοντας το ΠΜΣ στις Διεθνείς Σπουδές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γνώριζα ότι το επίπεδο σπουδών θα ήταν υψηλό απαιτώντας θέληση, αφοσίωση και οργάνωση.  Σήμερα, έχοντας λάβει το πτυχίο είμαι ευτυχής που επέλεξα να επενδύσω σε αυτό.

Τελλίδου Αναστασία, ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

Η εμπειρία του να είμαι φοιτήτρια στο τμήμα των Διεθνών Σπουδών ήταν μοναδική και ιδιαίτερα χρήσιμη και δημιουργική. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το θεωρώ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ίδρυμα και τώρα με την εμπειρία μου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών μπορώ να πω πως αυτό το πανεπιστήμιο δε σταματά να με εκπλήσσει ευχάριστα να με εμπνέει και να μου προκαλεί απεριόριστο θαυμασμό!

Κουτσιλιέρη Ελένη, ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

Η τέχνη και πρακτική της διπλωματίας και διαπραγμάτευσης αποτελούν βασικότατα εφόδια που απέκτησα μέσω του Master. Πλέον, αποτελούν αναπόσπαστα εργαλεία στην καριέρα μου, ειδικά κατά τη διάρκεια επαφών με πελάτες μου για επενδύσεις και χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Καρπάθης Ιωάννης, ακαδημαϊκό έτος 2008-2009

Στο πλαίσιο των μαθημάτων του ΠΜΣ στις Διεθνείς Σπουδές, ο φοιτητής αναπτύσσει τη δυνατότητα κατανόησης της συμπεριφοράς των μικρών και μεγάλων κρατών στο Διεθνές Σύστημα. Επιπλέον τίθενται οι βάσεις για την καλλιέργεια στρατηγικής σκέψης.

Κατσαμάκας Μερκούριος, ακαδημαϊκό έτος 2014-2015

Για έναν σύγχρονο αξιωματικό είναι απολύτως σημαντικό να μπορεί, περά από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, να παρακολουθεί και να αναλύει κάθε τι που συμβαίνει στο διεθνές σύστημα και επηρεάζει τη χωρά μας, καταλήγοντας σε συμπεράσματα χρήσιμα. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου και το κυριότερο εφόδιο που αποκόμισα από τις σπουδές μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και μου φάνηκε χρήσιμο στη μετέπειτα πορεία μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Καμπούρης Πασχάλης, ακαδημαϊκό έτος 2013-2014